Smärta hos jakthunden

Storm vilar efter vandringen till fågelmarkerna. Snart är det hans tur att hitta fågel. Storm vilar efter vandringen till fågelmarkerna. Snart är det hans tur att hitta fågel.

För ganska exakt ett år sedan satt jag och skerv nyhetamialet för Åre Hundklubb. Då skrev jag denna text, som är minst lika aktuell idag. Jag vill dela med mig, igen!

 

2011-08-20

Om några dagar sätter jaktsäsongen igång. De flesta med jakthundar står med bössan redo, fulla av förväntan och längtar ut!

 

Men den stora frågan är egentligen: Är hunden full av förväntan? Längtar hunden ut?

En jakthund bör alltid vara full av förväntan när det vankas arbete. Så mitt svar är: Ja, troligen.

Då kommer nästa fråga: Är hunden redo för en jaktsäsong? Kommer den att hålla ett år till?

 

Att hunden jagar under jakten är ingen garanti på att den inte har ont. Allt för många gånger hör jag historier och berättelser om hundar som får bäras hem från fjället, om hundar som blir halta efter en dags jakt eller hundar som bara får jaga ett par gånger per år.

De flesta utav dessa hundar behöver inte ha det så, utan skulle med några små enkla medel kunna prestera bättre och hålla längre.

Vi ser en ökad medvetenhet om friskvårdsträning för hund. Det skrivs mer om att träna, massage och stretching än vad det någonsin har gjorts. I de flesta jakttidningar kan man idag läsa om träning av jakthunden.

Detta anser jag är en mycket positiv utveckling! Vi ser också fler jägare som friskvårdstränar sina hundar året om och som erfarit skillnaden och förstått betydelsen av att ha en stark och sund hund innan jakten sätter igång.

Att friskvårsträna sin hund behöver inte vara så svårt. Vardagsträningen kan man baka in i promenaderna, vilket vi rekommendera de flesta att göra, oavsett vad hunden har för arbetsuppgifter.

Inför jaktarbetet finns det några saker man kan ha i beaktande när man ska bygga upp sin träning.

1) Vilken typ av terräng ska hunden jobba i? Skog, fjäll, åker?

2) Hur konditionstränar jag hunden på bästa sätt för att det ska passa terrängen?

3) Vilka muskler behövs för att jobba i terrängen?

Att cykelträna hunden flera mil på en grusväg ger en bra konditionsträning, ja. Men den får inte de muskler den behöver för att jaga i skogen. Hunden blir fortare trött, tappar koncentrationsförmågan och skaderisken ökar. En enkel regel är: Träna så som hunden skall jobba!

 

Lycka till!

 

Etiketter: jakt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anders » Filip:  ”Underbart par Filip & Ruben, så kul att fått lära känna dom ❤️”

  • Sylvia » Sommarhunden Belle:  ”Härligt Maria att det blev så bra, o fikastund på Agdas kan vi väl göra om. Nu f..”

  • Kristina » Hundmassage och gruppdynamik:  ”Ja det var otroligt vilken härligt lugn grupp. Hundarna kunde verkligen slappna ..”

  • Carina Lindström » Vinterhleg i Storvallen!:  ”Tack Frida och Emma för denna fantastiska helg :)”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln