Nammatj

Jag och Nammatj har nu känt varandra i ganska exakt 7 månader. Nammatj är 10 år i år och av rasen Alaskan Husky. Jag hade träffat Nammatj några gånger tidigare och när jag flyttade upp till Åre från Stockholm förra våren bestämde jag mig för att fråga hans dåvarande ägare om jag kunde få överta honom. Jag hade längtat efter hund i (nästan) hela mitt liv och nu var det äntligen dags. Nammatj har stått i hundgård hela sitt liv som ensamhund och fått lite för lite motion de senaste åren. Eftersom han var van vid hundgård, gillade att springa men var en äldre herre som skulle klara en del ensamtid då jag jobbar heltid så hoppades jag att vi skulle passa varandra perfekt. Och så är det :)
 
Jag märkte ganska snabbt att han gick väldigt stelt och ibland går han passgång. Hans rygg var lite krum. I trav och galopp märktes inget konstigt och han verkade inte ha ont men hans gång bekymrade mig lite. Nammatj är ju numera min ögonsten. Jag vet ju att vi har en begränsad tid ihop då han redan är 10 år men jag vill göra vad jag kan för att denna tid ska bli så lång och bra som möjligt.
 
Jag hade sett reklam från Åre Hundrehab, en vän började i höstas fysioterapeut-utbildningen och även veterinären tipsade om verksamheten så nu efter nyår var det dags för oss att se vad lite rehab kunde ge Nammatj.   
 
Inte helt oväntat har Nammatj en del artros. Troligtvis beror hans krumma rygg på att den inre lårmuskelaturen är för kort och spänd. Han saknar en del av de små och stabiliserande musklerna. Efter ett första utredande besök hos Fanny på Åre Hundrehab bestämde jag att vi skulle köra ett 10-kort rehab. Utöver det får vi hjälp med massage av Klara som har Nammatj som projekthund under sin fysioterapeututbildning. Vi har snart tagit oss igenom 10 besök där vi kört simning, laser och vibb. Nammatj är en försiktig kille så det där med simning har inte varit särskilt kul. Som tur är, är han väldigt förtjust i godis och sin matte. Och vi har tagit det långsamt - (citat Fanny) ”baby-steps”. Det går bättre och bättre med simningen även om Nammatj nog aldrig kommer skutta i polen självmant. Fanny har varit fantastisk med Nammatj och vi har fått många bra övningar som vi gör och ska fortsätta göra hemma, så som balansboll, stretching och Cavaletti.
 
Jag skulle ljuga om jag sa att det skett mirakel men jag tycker hans rörlighet i bakpartiet har blivit lite bättre och hans rygg är något rakare. Framför allt tror jag att alla övningar vi fått och simningen succesivt kommer bygga hans kropp så att den bättre kommer stå rustad mot åldrandet/artrosen. Dessa besök är även utmärkt träning i att bli hanterad, något Nammatj inte fått så mycket av genom åren.
 
Jag tror och hoppas att detta är helt rätt investering för min älskade Nammatj, att vi bygger för en längre och lyckligare tid tillsammans. Till Nammatj stora förtret har hans matte redan utlovat ytterligare ett 10-kort, denna gång endast simträning. :)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anders » Filip:  ”Underbart par Filip & Ruben, så kul att fått lära känna dom ❤️”

  • Sylvia » Sommarhunden Belle:  ”Härligt Maria att det blev så bra, o fikastund på Agdas kan vi väl göra om. Nu f..”

  • Kristina » Hundmassage och gruppdynamik:  ”Ja det var otroligt vilken härligt lugn grupp. Hundarna kunde verkligen slappna ..”

  • Carina Lindström » Vinterhleg i Storvallen!:  ”Tack Frida och Emma för denna fantastiska helg :)”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln