Investera i rehabiliteringen- det har du igen!

Hunden på bilden har inget med texten att göra. Hunden på bilden har inget med texten att göra.

Idag hade vi en patient inne som inspirerade mig till att skriva och försöka förklara vikten av rehabilitering.

Det finns många orsaker till att man är begränsad i att gå till en hundfysioterapeut för att få hjälp med rehabiliteringen. Men den är lika viktig oavsett!

Man kan göra jätte mycket hemma och man gör jätte mycket hemma. Även om man går och träffar en hundfysioterapeut 1-2 ggr i veckan så är resten av livet hemma hos hundägaren. Det är fortfarande där den viktiga ”varje dag” träningen ska utföras, det är fortfarande hundägaren som måste se till så att hunden inte hoppar upp i soffan, halkar och leker (eller vilka restriktioner man nu har fått). Och det är ägaren som måste ansvara för att hunden får alla sina små, korta promenader och den viktiga vilan och återhämtningen.
Ofta innebär detta stora förändringar i livet, men det är bara för en kort period. Och kan du investera i tålamod och tid nu så kommer resultatet att bli så mycket bättre. Men det är tufft. Det är jobbigt och smärtsamt och kan innebära lidande (för både hund och ägare). Att behöva hålla sin annars glada, pigga, livfulla och aktiva hund i bur är inte roligt. Att behöva lämna sin kamrat hemma när man motionerar är inte heller kul. Men kom ihåg att det är för en kort period! Och ju större investering vi gör i denna period, desto bättre resultat kommer vi att få.

Din hund kommer att kunna gå och springa igen även utan rehabilitering. Det kanske inte ens syns att den har varit skadad efter några veckor. Den springer och skuttar fram precis som vanligt. Men det är inte som vanligt!

Vår största uppgift som hundfysioterapeuter är att försöka återfå ett normalt rörelsemönster och funktion. Det innebär att vi vill att hunden ska belasta båda höger och vänster ben lika mycket. Vi vill lära hunden att lägga vikt på sitt skadade ben igen, att våga använda det när den trycker ifrån eller vid annan typ av belastning. Om vi inte kan lära nerver, muskler, senor och ligament att våga använda benet igen så kommer det att bli andra skador till följd. Ofta kan det ta ett tag och det kan vara svårt att relatera en artros  i armbågen till ett tidigare skadat knä. Men kroppen är fantastisk och strävar alltid efter att fungera. Har man då ett ben som inte riktigt gör sitt jobb överbelastas de andra benen. Det går en litet stund, men till slut blir muskler, senor, ligament och ledbrosk slitet. Då är det lite försent… Vi kan lindra och förbättra, men vi kan aldrig ta bort en artros.
Med det är det inte sagt att alla hundar som går på rehab slipper artros, men vi kan kanske minska risken och vi kan framför allt ge bättre förutsättningar.

Vi jobbar också med att hålla koll på muskelstatus, vi behandlar stela muskler, påskyndar och främjar läkningsprocessen, minskar och förebygger överansträngningar och hjälper till med nya övningar att göra hemma i takt med att skadan läker. Det är jätte viktigt att ta hänsyn till vävnadernas läkningsfaser när man ökar belastningen i träningen och det kan vara ganska svårt att göra helt själv.
Att gå till en hundfysioterapeut innebär ganska mycket stimulans framför allt för hunden. Den får ett miljöombyte och en upplevelse. Och i många fall, speciellt precis i början av rehabiliteringen, så kan det vara den enda fysiska aktivitet hunden får. För många kan den tiden, i vattnet, vara en räddning för en galen unghundshjärna och frustrerad kropp. Fördelen för oss är att vi kan jobba med hudens rörelser utan att belasta onda leder, träningen är skonsam och samtidigt effektiv och vi kan träna i princip allt utan att oroa oss för snedbelastningar eller överansträngningar.
Men ibland är det svårt att gå så ofta som man skulle vilja eller behöva och det förstår jag. Det kan vara tid, ekonomi och långa avstånd.  
Men det går kanske att börja hos en hundfysioterapeut och få en ordentlig genomgång av hunden, få en status på hundens muskulatur och skadan. Därefter brukar hundägaren få med sig övningar, tips och instruktioner hem. Sen kanske man kan boka en ny tid efter ett par veckor, för uppföljning och nya övningar.
För det är så viktigt! Det är viktigt för din hunds läkning och det är viktigt för din hunds framtida resultat.

Hunden på bilden har inget med texten att göra.
Hunden på bilden har inget med texten att göra.

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anders » Filip:  ”Underbart par Filip & Ruben, så kul att fått lära känna dom ❤️”

  • Sylvia » Sommarhunden Belle:  ”Härligt Maria att det blev så bra, o fikastund på Agdas kan vi väl göra om. Nu f..”

  • Kristina » Hundmassage och gruppdynamik:  ”Ja det var otroligt vilken härligt lugn grupp. Hundarna kunde verkligen slappna ..”

  • Carina Lindström » Vinterhleg i Storvallen!:  ”Tack Frida och Emma för denna fantastiska helg :)”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln