Vårbesiktning

Hos oss i Åre börjar den 5e och bästa årstiden nu. Vårvintern! Det är fortfarande snö på fjället (även om det är mindre än vanligt) och solen värmer. Det är nu vi vill vara ute, hela tiden. Dagarna blir längre och hundarna får ett härligt vårpirr i kroppen.

Inför den kommande säsongen bör ju hunden vara i sin bästa form. Beroende på vilken aktivitet eller sport man utövar så ställs det olika krav på hundens kropp. Det är inte alltid helt självklart vilka muskler hunden behöver för att kunna utföra sitt arbete med de bästa förutsättningarna. Titta tex på en hund som tränar agility. Här förstår vi ju att hunden behöver muskler så att den kan hoppa snabbt och högt. Den behöver ju också kunna ta emot sig i landningen. Båda dessa delar är ju jätte viktiga att man tränar, på rätt sätt. Men det som är minst lika viktigt är den lednära muskulaturen, den stabiliserande muskulaturen som sköter hundens koordination och förmågan att kunna placera tassarna rätt, att ta emot hela kroppen rätt och att förhålla sig rätt inför nästa hinder. 

Detta gäller faktiskt de allra flesta hundar. Det är lätt att träna "springafortochhoppahögt" musklerna. Men vad händer när jag ber min hund att gå balans, sakta? Kan din hund det?

Jag behöver också veta att hundens kropp har full rörlighet. Att alla leder har rätt förutsättningar. Först då kan hunden få ut sin fulla potential i sitt steg eller språng. Är det så att hundens muskulatur är för spänd, så att den inte kan stäcka sitt framben så långt fram som den egentligen skulle behöva, kommer det att bli olika konsekvenser av det. Dels kommer den inte att kunna springa så fort som den egentligen kan och därefter så kommer det att bli fler spänningar och felbelastningar i rörelseapparaten som en följd av det. Hunden behöver inte halta eller få ett förändrat betende. Ofta smyger sig dessa spänningar på succesivt, det blir så för oss också när vi använder våra kroppar.
Det är när vi börjar jobba med att mjuka upp muskulaturen och bygga "rätt" typ av muskler som vi ser skillnaden och hunden får sin fulla potential!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anders » Filip:  ”Underbart par Filip & Ruben, så kul att fått lära känna dom ❤️”

  • Sylvia » Sommarhunden Belle:  ”Härligt Maria att det blev så bra, o fikastund på Agdas kan vi väl göra om. Nu f..”

  • Kristina » Hundmassage och gruppdynamik:  ”Ja det var otroligt vilken härligt lugn grupp. Hundarna kunde verkligen slappna ..”

  • Carina Lindström » Vinterhleg i Storvallen!:  ”Tack Frida och Emma för denna fantastiska helg :)”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln