HAAAAALT!

Vinterns första halka har träffat oss. Vi har haft en ganska stabil vinter hittills och vad jag har sett på väderrapporten så är snart halkan borta igen. Men av erfarenhet vet jag att det kommer bli halt igen

Det räcker med en dag för att vi ska få konsekvenser. Unga, friska och raska hundar brukar inte vara dem som far mest illa när vädret slår om. Men självklart behöver vi ta ansvar och kanske hålla dem kopplade och se till så att de inte far och halkar på promenaden. Trots sin vigör kan de sträcka sig och ibland blir det ganska illa. Går det att undvika så är det ju toppen. Man kan tänka på att kroppen hålls ihop av muskler, senor och ligament. Dessa kan sträckas, brista lite grann eller gå helt av. Det finns även något som kallas bindväv eller fascia vilken också påverkas när hunden sträcker sig.
En sträckt muskel läker relativt enkelt men ett trasigt ledband kräver ibland operation och sedan flera månaders rehabilitering.
Nog med skrämselpropaganda!

De hundar jag egentligen ville skriva om är de lite äldre. De som kanske redan är lite stela i musklerna, de som har ont i sina leder och ryggar. Dessa hundar får ofta mer problem när det är halt.
Det hala underlaget påverkar hundens gång. Har den lite ont i kroppen och med åren lärt sig att det är obehagligt att halka så kommer den att gå mer försiktigt. Den spänner sig, tar kortare steg, får kanske svårt att hålla ihop benen när den går och när den ska sätta sig för att kissa eller bajsa.
Musklerna reagerar med att spänna sig för att skydda och göra kroppen beredd. Detta skapar gärna spänningar som stannar kvar i kroppen och kan behöva lite hjälp för att släppa. Detta ger i sin tur ett obehag, värk och ibaldn smärta. Du kan se det genom att ha lite koll på hunden rörelser. Tar den ut stegen ordentligt? Är ryggen rak och fin eller mer som en båge? Korta, trippiga steg, bakben som inte trycker ifrån steget, spänd och bjöd rygg… Dessa är några symptom på att hunden kan ha lite för kort muskulatur. Många gånger så gör hemma massage stor skillnad. Beröring skapar cirkulation och utsöndrar oxytocin. Bara massa bra grejer! Verkar hunden ha ont eller tycker du att det känns svårt? Kom in till oss så hjälper vi dig.

Spänningarna i muskulaturen skapar ett tryck mot lederna, vilket kan vara mycket smärtsamt, framför allt om hunden redan har besvär med lederna. Då behöver hunden hjälp att släppa på spänningar och skapa mer rörelse i leden. Har du en hund med artros så har du säkert fått massa bra tips av oss (eller någon annan som jobbar professionellt med rehabilitering av hundar). Använd de tipsen! Massage, rörelse, värme osv

Men hur ska man då bete sig när det är så här halt ute?
Många gånger så är det ju bara halt på de plogade vägarna och trottoarerna. Ge hunden lite längre koppel, så att den kan gå ute i snön. Håll hunden kopplad och gå i långsammare tempo.  Ibland kan det funka med sockor på tassarna. Ta er ut till skogen och gå där det fortfarande finns snö (eller barmark). Man kan välja en annan dag att gå sin långpromenad och istället stimulera hunden mentalt.

Med det sagt så önskar vi er en vit och halkfri jul och nyårshelg!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anders » Filip:  ”Underbart par Filip & Ruben, så kul att fått lära känna dom ❤️”

  • Sylvia » Sommarhunden Belle:  ”Härligt Maria att det blev så bra, o fikastund på Agdas kan vi väl göra om. Nu f..”

  • Kristina » Hundmassage och gruppdynamik:  ”Ja det var otroligt vilken härligt lugn grupp. Hundarna kunde verkligen slappna ..”

  • Carina Lindström » Vinterhleg i Storvallen!:  ”Tack Frida och Emma för denna fantastiska helg :)”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln