top of page

Hundartros

Hundartros är i dag en av de vanligaste diagnoserna hos hundar och statistik visar att var femte hund vid 5 års ålder har utvecklat artros.

 

Artros är till en början inflammation i en led som på sikt bildar brosk/benpålagringar i leden. Det är det vi ser på röntgenbilderna.

 

Artros kan bildas i alla leder och drabbar alla raser, vissa mer än andra. Orsaken till artroser är många och man har kommit fram till att några faktorer är skador, anatomiska defekter (tex HD), övervikt, onormalt slitage eller belastning av leder.

 

Ju äldre hunden blir, desto mer ökar risken att få artros. I dag säger veterinärerna att varannan hund i senior ålder har så kallade åldersförändringar på lederna. Nog för att det räkas som en normal förändring så är det inte mindre smärtsamt för hunden. Så även dessa förändringar bör tas på allvar.

 

Har du fått diagnosen artros på din hund så finns det en hel del du kan göra för att hjälpa din vän!

 

Rätt kost och rätt motion är A och O.

 

Övervikt är en direkt onödig belastning för en öm led, även hård träning och för mycket träning.

Vattenterapi (simträning eller water treadmille) är bra träningsalternativ för ömma leder. I vattnet är hunden mer eller mindre viktlös, beroende på träningsform. Den kan röra sig relativt smärtfritt och på ett skonsamt sätt bygga upp sim muskulatur utan att belasta lederna. Simträning ger ett stort rörelseutslag, vilket också är något man strävar efter för att bibehålla ledens rörelseförmåga.

Foder är också en viktig faktor. Dels att hunden får rätt mängd foder i förhållande till vad den förbrukar under dagen. För mycket mat lagrar sig i kroppen = övervikt. Men det är inte bara att minska på matmängden utan många gånger är ett foderbyte nödvändigt. Din veterinär kan ge dig råd om olika foder anpassade speciellt för hundar med artros.

Kosttillskott är något som de flest artroshundar mår bra utav. Det finns olika preparat som har olika funktioner. Glukosamin är bra för ledvätskan och hjälper kroppen att "smörja" leden. Omega 3 är ett annat väl beprövat preparat som har en antiinflammatorisk effekt. Den hjälper kroppen att hålla borta inflammationer i leden samtidigt som det ger näring till cellerna. Detta hjälper muskler och senor att må bra.

De flesta hundar behöver ett komplement av både glukosamin och omega 3 för att de ska vara optimalt.

 

Vi hjälper dig att hitta rätt träning och kost! Förhoppningsvis är ni snart på banan igen och kan återgå till det vanliga livet, med några extra inslag av skonsam träning.

IMG_0207.JPG
19884074_10154817681593505_8090779206412
bottom of page