top of page

Att ligga steget före

Att ligga steget före.

Din hunds funktion och hälsa påverkas av de krav hunden ställs för i sin vardag.

Upprepad träning med ensidiga moment liksom inaktivitet kommer att påverka din hunds funktionsförmåga. Att hunden har god funktion i sina leder, muskler och nervsystem är avgörande för dess hälsa och välbefinnande.

Nedsatt funktion och rörlighet leder ofta till kompensationer som skapar försämrade rörelsemönster, överbelastningar och smärta.

Lydnadshundar som ofta går och tittar upp på sin förare får obalanser i muskler och leder och vanligt är besvär med nack- och ryggmuskulaturen.

Agilityhundar har ofta rörelseinskränkningar eller överrörlighet i frambenen.

På samma vis kan man hitta aktivitetsrelaterade rörelseproblem hos många andra arbetande hundar som exempelvis draghundar, jakthundar,  vallhundar, skyddshundar och även hos utställningshundar.

Brist på uppvärmning och nedvarvning i samband med träning samt dålig kondition, bristande muskelstyrka, övervikt, ryck i koppel, hårt underlag eller felaktig utrustning är andra faktorer som påverkar hundens hundens rörelseapparat.

Många gånger kommer begränsningarna smygande. Kanske märker du att hunden rör sig osymmetriskt, inte har tillräcklig kraft i bakbenen vid hopp, att muskulaturen är mer spänd på ena sidan eller att hunden verkar ha ont när den rör sig eller vid beröring?

Att i förebyggande syfte låta en hundfysioterapeut undersöka din hund är en god investering för att hålla ditt djur skadefritt och i god form.

Vi tittar på hundens rörelsemönster, känner igenom och testar funktionen och rörligheten i leder och muskulatur och tillsammans kommer vi fram till övningar som ni kan göra hemma. Övningar som passar er och lyfter din hunds förmåga.

När leder, muskler och nervsystemet samarbetar väl minskar risken för skador!

När leder, muskler och nervsystemet samarbetar väl minskar risken för skador!

En god investering för ett gott samarbete!

Dog Lyssna
bottom of page