top of page

Efter Kastering av tik

Det händer i bland att jag får besök av hundar som har väldigt ont i ryggen. Skelletet ser fint ut och djurägaren kan inte komma på att hunden har varit med om någon olycka. Den gemensamma nämnaren för dessa tikar är att de har kasterarts. En stor del av denna problemtiken ligger i att hunden inte tränas upp ordentligt efter ett så dramatisk ingrepp som det faktiskt är när man helt särar på bukmuskulaturen, som är så viktigt för hundens balans. Därför har jag valt att skriva en liten text om hur du enkelt kan hjälpa din hund med att komma på banan igen efter kastreringen. 

 

Efter operationen kommer din hund att ha ett långt sår på magen med stygn och över det ett förband.

 

När man skär i huden och i muskulaturen så innebär det att man skär av nervtrådar. Detta kan medföra att hunden tappar känseln runt det området. Då behöver nerverna hjälp för att "hitta tillbaka". Det kan du som djurägare börja med redan när stygnen tas genom att du stimulera huden runt omkring med olika material, se nedan.

 

Man har också öppnat upp bukmuskulaturen och sedan sytt ihop den igen. Därför är det viktigt att du tränar upp buken efter operationen. Annars måste hunden och kompensera den minskade magmuskulaturen vilket ofta leder till ryggont och efter en tid ont på andra ställen. Se hur du kan träna under övningar.

För att stimulera läkningen kan vi varmt rekommendera laserterapie. 


åre hundrehab, kastrering tik
Kastreringa av tik, rehabilitering

Det är viktigt att du börjar öka promenaderna successivt. Går du på en långpromenad direkt där hunden får springa lös efter de rekommenderade 2 veckors vila och med atrofierade (minskning av muskulatur) magmuskler är risken stor för överansträngningar som resulterar i spänningar och andra skador.

 

Stimulera huden

Använd olika material och temperaturer (sked, handduk, fingrar, ull, trä osv). Klappa och stryk mjukt runt operationssåret flera gånger per dag. Klappa i olika tempon och riktningar. Detta kan du börja med så fort de har tagit bort kompressen (tänk på att såret inte får bli infekterat, vänta tills stygnen är tagna om du känner dig osäker). Fortsätt med beröring under de närmsta 3 månaderna, minst.

 

Övningar

Balansövningar stärker bålen och stabiliteten hos hunden.

Använd fantasin och låt unden stå, gå, sitta och ligga på ostabila underlag. Tex madrass, soffkuddar, stockar i skogen.
 

Diagonala lyft innebär att du lyfter upp hundens ena framben och det diagonla motsatta bakbet samtidigt. Hundens ska ha vikten på de benen som är i backen och inte stödja sig mot dig. Börja 10 dagar efter operationen.

3x30 sek per sida. Upprepa morgon och kväll. 

Öka med 15 sek efter 5 dagar (Ex 3x45 sek), öka sedan med 15 sek per dag.
 

Balansboll en rolig aktivering som stärker alla små muskler kring hundens leder samt i ryggen och i bålen.

Börja med 3x1 minut. Starta dag 14. Upprepa MINST 4 ggr/v. Efter 7 dagar kan ni öka med 30 sek (3x1,5 min). Öka sedan med 30 sek i veckan.
Det är viktigt att hunden har vinkel i höften och inte sträcker ut höftleden för mycket.


Höga benlyft. Skapa en miljö där din tik får lyfta på tassarna ordentligt, tex stege, cavaletti eller liknande. Blåbärris går också bra. 


Promenader

Det är viktigt att promenaderna ökas succsivt. Gå gärna många korta hellre än en lång i början.

  • V.1: Gå korta rastpromenader, 5-10 minuter.

  • V.2: som vecka 1 + En utav promenaderna bör vara ca 10-15 minuter dagligen (komplettera med diagonalal lyft).

  • V.3: 3x15 minuters promenad + 1x 20 min per dag. Blanad gärna in lite terräng i promenaden så att tiken får lyfta på benen ordentligt (komplettera med balansboll och balansövningar)

  • V.4: 3x20 minuter per dag. Om du har en hund som kan vara lös utan att rusa i full fart kan du nu låta henne vara lös några minuter åt gången. Samt balansövningar, balansboll och diagonala lyft.

  • V.5: 3x30 min per dag. Låt henne vara lös några minuter åt gången. Gå tre längre promenader, ca 45 min med ett par dagars mellanrum samt komplettera med de andra övningarna.

 

Nu bör ni har byggt upp en bra grund att stå på.


Vi rekkomenderar också simträning och vibrationsträning för att komma iform.
 

Lycka till och hör gärna av er med framgångar och funderingar!

 

// Frida Lundin

Dipl. Massageterapeut och Fysioterapeut för hund.

Gå kursen!

Vi går igenom allt från läkningen av operationssåret till återuppbyggnaden. Om varför hunden kan få besvär en lång tid efter och hur du förbereder. Du får övningar och möjlighet att ställa alla dina frågor.

Kursen är till för dig som har behövt göra en bukoperation på din hund, dvs kastrering, kejsarsnitt eller annan typ av operation i magen.

Den är också lämplig för dig som är ägare till en tik som haft eller ska få valpar.

Föreläsare

Hundfysioterapuet Frida Lundin och Veterinär Anna Pamuk

bottom of page