Motion för de älskade gamla
Motion är viktigt för våra äldre hundar. Jätte viktigt! Men självklart måste man anpassa motionen till hundens ålder och rörlighet.
Alla är individer med olika förutsättningar. Storlek och ras påverkar också hundens åldrande.
Det viktiga är att inte låta hunden bli en vacker soffkudde utan att ta med den ut på promenader. Vill den inte gå promenader, så kan ett veterinärbesök vara på sin plats. Då har den troligen ont i kroppen och behöver få komma till rätta med det.
Sen kan miljöombyte vara en bra idé. Självklart kan även hunden tröttna på era promenader runt kvarteret. Samma gammla kissfläckar och fotavtryck som det alltid har varit. Ta med hunden till affären och gå en sväng runt parkeringsplatsen! Kan vara hur spännande som helst!
Försök att hålla din hund rörlig!
Gå i skogen och då menar jag I SKOGEN. Gå av stigen och gå i ris och mossa. Låt hunden vara lös om det går, ha annars en långlina så att den får röra sig så fritt som möjligt. Skippa lydnanden en stund och låt vovven strosa runt bäst den vill.
Variera ditt tempo för att variera hunden tempo. Se till så att den både skrittar, travar och galopperar lite under promenaden. Se också till så att du tar dig tid att stanna när det är något som verkligen måste undersökas och vänta tills utredningen är klar.
Djupsnö kan vara en bra träningsform även för gamla hundar. Men detta är mycket jobbigt både för leder, lungor och hjärta. Testa först i kort pass för att se hur din hund reagerar, var inte ute för länge de första gångerna utan testa er fram.
Snödjupet kan med fördel varieras från att nå upp till hasen till att täcka upp över bröstet. Ju mer snö, desto jobbigare.
Ta med hunden på fjället. Samma princip här som i skogen. Fri rörelse i varierad terräng!
Simträning är en skonsam träningsfom som effektivt bygger upp en mjuk och strak muskultur utan att belsata lederna. Simning hjälper hunden att bibehålla rörligheter och ofta ser man en ökad rörlighet bara efter några gånger. Samtidigt som muskler och leder tränas så får hjärta och lungor jobba. Simträning skall ske på sommaren när vattnet är varmt (minst 20 grader). Annars går för mycket energi åt till att hålla värmen och risken för att det kommer upp en stelare hund än vad som gick i är stor. Kyla är sällan bra för artrosleder och stela mjukdelar.
Kroppskännedom är en viktig del i att bibehålla kroppskontrollen och rörligheten. Detta kan göras på massor med olika sätt och det är bara fantasin som sätter gränser. Jag ska försöka ge dig lite inspiration: Balansgång på stockar och stenar i skogen, gå upp på en stubbe, sitt eller vänd på stocken, stubben eller stenen. Sätt alla tassarna i en låda. Sitt i lådan. Gå på en mjuk madrass eller luftmadrass. Gå cavaletti över pinnar i skogen eller en stege på marken. Möjligheterna är oöndliga! Tänk att det skall krävas lite koncentration och precition, lite snyggt fotarbete. Då hjälper du nervtrådarna att hålla kontakt med musklerna.
Är du osäker på om din hund klarar av de övningar som näms ovan? Ta kontakt med en veterinär eller besök oss på Åre HundRehab, så hjälper vi dig med en funktionsanalys och anpassade träningsråd.