top of page

Återhämtning är A och O

Blogg skriven 24 augusti 2012

Björnjakten har börjat, i morgon börjar ripjakten och den 3 september kan vi släppa älghundarna lösa! Härligt för dessa arbetsmaskiner som länge har gått och väntat på att få göra det som livet handlar om, det som det gör allra bäst och som är det roligaste de vet. Jaga! Djupa andhämtning på ett tyst fjäll. Det är underbart att se hundarna jobba.

Men så vet jag också hur hårt det sliter på dem. Motivationen finns där och förhopningsvis har de fått många mil i benen under försäsongsträningen, men ändå. Asträngningen är hård och ofta jagar hundarna flera dagar i rad med någon dags vila. Det är så, och det ska få vara så! Det är därför vi har dem.


Men vi kan också hjälpa dem med återhämtningen. Lika viktigt som det är med rätt kost, energitillskott och vatten under dagen är det att vi låter kroppen återhämta sig.


Nr 1 är vila. När kroppen vilar får den möjlighet till återhämtning och läkning, för skador blir det. Små små bristningar i muskulaturen är inget ovanligt och de i sig är inte farliga. Men utan läkning och återhämtning har man till slut ett problem.

Nr 2 är cirkulation och genomströmning i muskulaturen. Vid ansträngning samlas slaggprodukter i musklerna, dessa skapar spänningar som på sikt bidrar till stelhet och smärta. Massage och stretching är två beprövade metoder för att öka cirkulationen och hjälpa kroppen med utrensning och transport av slaggprodukter.


Vi vill slå ett slag för vibrationsplattan. Genom vertikala vibrationer skapas kontraktioner i muskulaturen. När vi kör på låga frekvenser (5-8 Hz) är skakningarna så glesa att det skapar en cirkulation och avslappning i muskulaturen. Musklerna blir mjukare och spänningar släpper. Plattan jobbar i 15 minuter medans du dricker en kopp kaffe :-) Jobbet är gjort och du kan med gott samvete ut och jaga igen! Pris? 166 kr per gång eller 10 gånger för 1500 kr. (priskorrigering: 180 kr)


Det finns mer vi kan göra, små saker som spelar roll på lång sikt.

1) Undvik nedkylning. Även hundar med päls blir snabbt nerkylda av att ligga still och speciellt efter arbete. Ha med ett täcke som du kan ta på hunden när den ska vila. Vid hårt vind och blött väder är det en god idé att ha täcke på även när ni inte sitter still.

2) Värm upp! Detta brukar ske automatisk när man går till jaktområdet (i alla fall för fågelhundar). Låt hunden vara kopplad och gå/trava ca 10- 15 min innan du släpper den.

3) Varva ner efter arbete. 10-15 min promenad innan bilresa hem.

4) Kosten och vatten. Rätt energi är jätte viktigt men också att hunden får rätt mängd salt och socker. Det händer att hundra kollapsar i epilepsi

Fotograf: Ylwa Jonasson, Fjällvittrans Kennel

-liknande anfall som kommer av saltbrist i muskulaturen. Vi har ett bra recept på energi som du kan ge hunden under arbetet med rätt mängd salt och rätt typ av socker. Kom in så berättar vi mer!

38 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Bella

Kingen!

1 Comment


Gerald
Gerald
Sep 19, 2021

I thoroughly enjoyed this blog thanks for sharing

Like
bottom of page