top of page

Seniorträffa

Blogginlägg från 14 augusti 2013


I början på juli hade vi vår första seniorträff. Vi var totalt 6 hundar, varav 5 hanar. Åter igen förundras jag av gruppdynamiken!

Dessa hundar var så gott som okända för varandra (Åre är en liten by och de flesta som kom är kunder på Åre HundRehab, så någon gång har säkert deras vägar korsats). Vi valde att denna gång ha hundarna lösa och började med en härlig promenad längst stranden. Inte ett morr eller gruff. Inte ett ont öga eller ens antydan till intolerans. Härligt att se och underbart att få vara en del av denna härliga grupp.

Dessa träffar är anpassade för de äldre hundarna. Vi räknar hundar från 8 år som seniorer. Hundar med fysiska besvär och stora raser åldras fortare och dessa är självklart också välkomna! Med anpassade aktiviteter menas att vi försöker hitta på sådant som passar en äldre hund. Vi blandar mental och fysisk aktivitet. Det är viktigt för den gamla hunden att få använda huvudet och nosen. Hjärnan är en muskel som måste fortsätta att tränas och luktsinnet är det sinne som hunden behåller längst. Samtidigt är det viktigt att fortsätta använda kroppen för att inte leder och muskler ska bli allt för stela.

Genom att gömma godis i en låda ute i buskarna så måste hunden använda nosen för att hitta godiset samtidigt som den får jobba lite med kroppen för att ta sig fram. Detta brukar vara en mycket uppskattad lek i alla åldrar och kan med fördel börja lekas redan när hunden är valp.

Tillbaka på Draklanda fick de testa på olika stationer. Slalom för att bibehålla rörligheten i ryggen (man kan gå slalom mellan träd också). Hundbowling för att det är en rolig lek som kräver samarbete. Hunden skall välta ner så många flaskor som möjligt på begränsad tid. Blir ofta mycket skratt. Godisgömmor. Vi ställde ut glasburkar och koner som vi lade godis under. På egen hand och utan hjälp ska hunden välta burkarna eller konerna för att få tag på sitt godis. Cavaletti för att träna på att lyfta benen. Det är vanligt att hunden börjar släpa med tassarna när den blir äldre (troligen finns det en fysisk anledning till det, besök oss eller fråga din veterinär) och då kan det hjälpa att träna musklerna som hjälper huden att lyfta benen. Cavaletti är en skonsam träning och kan med fördel göras varje dag. Hunden skall skritta eller trava över pinnarna.

Nedan hittar du massor med bilder från vår härliga kväll.// Frida 

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bella

Kingen!

bottom of page