top of page

Om friskvård

Dog Running i vatten

Att friskvårdsträna sin hund är lika viktigt som att friskvårdsträna oss människor.

En mjuk, stark och smidig muskulatur är A och O för en aktiv hund.

Men vad är då friskvårdsträning?

 

Friskvårdsträning är den träning som görs för att hunden skall hålla god kondition. Då menar jag inte att den ska kunna springa 2 mil om dagen, utan att muskler, senor och leder är lagom tränade och flåset är lagom. Vad som är lagom är relativt och därför skall träningan anpassas till individens förutsättningar och arbetsuppgifter. En familjehund som följer med på fjället under vandringsäsongen och springer med i skidspåret på vintern behöver inte ha bättre kondition än så. Det finns ingen anledning att träna fram en elitidrottare om inte hunden har behov av den träningen för sin arbetsuppgift.

 

Mycket konditionsträning är direkt kopplat till hög stess, vilket ger ännu mer energi. Hur ofta har vi inte hört att "hunden blir aldrig trött"? Det finns ingen anledning att träna upp hundens kondition och uthållighet på det viset om den inte senare har användning för det. Beöver en unghund bl trött så gäler det att hitta en balans mellan fysisk och psykisk aktivitet.

 

Bra friskvårdsträning handlar om att anpassa träningen till arbetsuppgiften. En hund som skall jaga ska vara så pass vältränad innan jakten att den klarar av att jaga, det är så man förebygger skador! Samma gäller agilityhundar, draghundar osv.

Det är inte under tävlingen eller på agilitybanan som den fysiska träningen görs, där ute ska hudnen ha så passa goda förutsättningar att den klarar av sitt lopp utan skador.

Med hjälp av olika övningar tränar vi olika färdigheter. Konditionsträning brukar sällan behöva tränas hos hunden, då den redan har en otrolig syreupptagningsförmåga. Däremot så är konditionsträning i kombination med stryrka och mental träning viktigt. På så vis får man en ökad uthållighet och i de flesta "hundyrken" handlar det inte bara om att springa. Draghunden har även en fysisk belastning, lydnadshunden och jakthunden har en mental utmaning. Allt hänger ihop! om knoppen tar slut, tar kroppen slut och tvärt om. När kropp eller knopp är trött ökar skaderisken rejält. Hunden börjar slarva och vips så är skadan ett faktum!

 

Viktigt att tänka på är också att anpassa träningen till arbetsuppgiften. Ska jag jobba med min hund i skogen behöver den träna i skogen. Alla mil på asfalt ger visst sitt, men hunden får inga muskler att sprinag i skogen med. Väl ute i skogen och musklerna tar sult, ja då tar även konditionen slut.

 

Så kombinera styrka, balans, och mental aktivering med era konditionspass och ni får en sund hund! Läg grunden redan hos unghunden. Gå hellre korta och spännande promenader i terräng, där valpen får använda sin kropp. Gå i myr, snår, blåbärsris, över stock och sten. Det är viktigt att träna kroppskontroll och stabilitet redan hos den unga hunden. Det ska vara roligt och kravlöst! På detta viset stärker ni också er relation. Kondition och längre promenader hinner ni med när hunden blivit lite äldre. Visst är det viktigt att låta den unga hunden får vara valp, lös och busig. Några gånger i veckan kan man låta valpen och unghunden rusa av sig under kortare tid. Men undvik långa springpass, det har ni igen längre fram.

 

Och Vilodagar!!! Kom ihåg vilodagar. Minst en gåg i veckan behöver hudnen en vilodag. Då kan ni med gott samvete hoppa över allt vad träning, promenader och motion heter. Vilodagar är till för mental och psykisk återhämtning och därför skall hunden bara vila. Rastning för att uträtta sina behov och sedan tillbaka til soffan, korgen, sängen (vad du vill).

bottom of page