top of page

Träning inför jakten

Blogginlägg från 9 oktober 2012

Att träna en jakthund! Det är en enorm fysisk prestation för en hund att vara ute en hel dag. Hunden hinner springa många mil i blandad terräng på bara några timmar.

När en hund jagar så är det just det den gör, jagar. Då finns det inte alltid utrymme för att känna efter. En hund som är halt kan mycket väl klara av att jaga i flera timmar, den gör det trots att den blir halt igen efteråt. Den gör det trots att den inte kommer att kunna resa sig dagen efter. För hunden tänker inte på konsekvenserna, den gör ingen analys. Att jaga är en överlevnadsinstinkt och i naturen finns det inget som heter konvalescens eller rehabilitering, det är lika med döden. Men som tur är får våra hundar mat, de behöver inte jaga för överlevnad.

Trots detta är det en instinkt och kroppen är då programmerad till att jaga. Adrenalinet skjuter till och de icke väsentliga "kopplas bort" från medvetandet. Den dagen hunden slutar jaga pga av en åkomma är det allvarligt!


Jag har träffat hundar som är nyopererade och stödjer sig på tre ben. Men när ekorren kikar förbi så jagar hunden, på fyra ben. Det är en överlevnadsinstinkt och inget vi kan ta bort.

Vårt jobb är att hjälpa hunden att jaga med måtta. Vårt ansvar är att hålla tiden och inte falla in i hundens jakmotivation. Vårt jobb är att se till så att hunden har den träning den behöver för att klara av sin jakt och att komma ihåg att jakten i sig, i alla fall för en unghund och i början av säsongen, också är en bit av träningen.


Hur gör man då sin hund redo? Vad är viktigt att tänka på? När jag lägger upp en träningsplan för en hund, oavsett arbete, så har jag några punkter jag måste ta med. 1. Vad är hundens arbetsuppgift? - Att jaga.

2. Vad behöver hunden för att klara av sin uppgift? - Kondition, koordination (För att ta sig igenom skog och terräng utan att skada sig. Jag vill ha en hund med snabba reflexer som kan parera oväntade förändringar och snabba vändningar), mental uthållighet (när huvudet blir trött blir kroppen trött).

3. Vilka övningar kan jag göra för att förstärka detta? - Kondition: konditionsträningen vill jag träna i låg- och medelintensivt tempo. Jag varvar långa träningspass med låg puls (ca 2 h) med kortare träningspass och något högre puls (ca 40 min). Kom ihåg att börja på den nivån som hunden klarar av! - Koordination: För att få till kroppskontroll och ledstabilitet tränar jag mycket balansövningar. Hunden får balansera på stockar, klättra upp och ner på stenar, vända, sitt och ligg på en stock, gå på stenrösen mm. Allt jag kan hitta där hunden får använda sin kropp. Träningens kall ske långsamt och kontrollerat. Det är mycket svårare att gå balans sakta än att springa över en stock. - Mental uthållighet: Här försöker jag lägga in en "övning" i kombination med allt det andra tex att bära apport samtidigt som vi joggar. Klövjeväska på och samtidigt gå med kommandet "bakom" på fjället, apport samtidigt som hunden går balans på en stock, spåra i terräng... Det är bara fantasin som sätter gränser!


Det är viktigt att man låter det ta lite tid, då håller hunden längre! Den vuxna hunden behöver får bygga upp sakta men säkert från grunden. För en ung hund så är det viktigt att ta hänsyn till att kroppen inte har växt klart. Det är viktigt att muskler, ligament, leder och skelett växer i harmoni, därför vill jag inte påskynda en muskelökning om inte senor och ligament hänger med.

Börja försiktigt, det är bättre att hunden har lite kvar att ge när ni kommer hem än att den är slut i två dagar.

Som måttstock för att jag ska känna mig trygg i ökningen så upprepar jag samma övning 3-4 gånger innan jag ökar belastningen.

Det kan se ut så här: jogga i terräng 2 km. Detta gör jag 4 gånger under en vecka sedan ökar jag till 2,5 km och gör 4 ggr/v. Därefter kanske jag vill lägga på lite mer belastning i form av en lätt klövjeväska (förutsatt att hunden tidigare har gått med klöv, detta kan tränas separat) och då håller jag längden på 2,5 km med har istället ökat belastningen för muskler och leder med väskan!

En sund grund ger en sund hund! Så ut och träna långsam rörelse i varrierad terräng, upp på stock och sten och inom några veckor kommer ni att se skillnad :-)

Lycka till!

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bella

Kingen!

Comments


bottom of page