top of page

TrÀning inför jakten

BlogginlÀgg frÄn 9 oktober 2012

Att trÀna en jakthund! Det Àr en enorm fysisk prestation för en hund att vara ute en hel dag. Hunden hinner springa mÄnga mil i blandad terrÀng pÄ bara nÄgra timmar.

NÀr en hund jagar sÄ Àr det just det den gör, jagar. DÄ finns det inte alltid utrymme för att kÀnna efter. En hund som Àr halt kan mycket vÀl klara av att jaga i flera timmar, den gör det trots att den blir halt igen efterÄt. Den gör det trots att den inte kommer att kunna resa sig dagen efter. För hunden tÀnker inte pÄ konsekvenserna, den gör ingen analys. Att jaga Àr en överlevnadsinstinkt och i naturen finns det inget som heter konvalescens eller rehabilitering, det Àr lika med döden. Men som tur Àr fÄr vÄra hundar mat, de behöver inte jaga för överlevnad.

Trots detta Àr det en instinkt och kroppen Àr dÄ programmerad till att jaga. Adrenalinet skjuter till och de icke vÀsentliga "kopplas bort" frÄn medvetandet. Den dagen hunden slutar jaga pga av en Äkomma Àr det allvarligt!


Jag har trÀffat hundar som Àr nyopererade och stödjer sig pÄ tre ben. Men nÀr ekorren kikar förbi sÄ jagar hunden, pÄ fyra ben. Det Àr en överlevnadsinstinkt och inget vi kan ta bort.

VÄrt jobb Àr att hjÀlpa hunden att jaga med mÄtta. VÄrt ansvar Àr att hÄlla tiden och inte falla in i hundens jakmotivation. VÄrt jobb Àr att se till sÄ att hunden har den trÀning den behöver för att klara av sin jakt och att komma ihÄg att jakten i sig, i alla fall för en unghund och i början av sÀsongen, ocksÄ Àr en bit av trÀningen.


Hur gör man dÄ sin hund redo? Vad Àr viktigt att tÀnka pÄ? NÀr jag lÀgger upp en trÀningsplan för en hund, oavsett arbete, sÄ har jag nÄgra punkter jag mÄste ta med. 1. Vad Àr hundens arbetsuppgift? - Att jaga.

2. Vad behöver hunden för att klara av sin uppgift? - Kondition, koordination (För att ta sig igenom skog och terrÀng utan att skada sig. Jag vill ha en hund med snabba reflexer som kan parera ovÀntade förÀndringar och snabba vÀndningar), mental uthÄllighet (nÀr huvudet blir trött blir kroppen trött).

3. Vilka övningar kan jag göra för att förstÀrka detta? - Kondition: konditionstrÀningen vill jag trÀna i lÄg- och medelintensivt tempo. Jag varvar lÄnga trÀningspass med lÄg puls (ca 2 h) med kortare trÀningspass och nÄgot högre puls (ca 40 min). Kom ihÄg att börja pÄ den nivÄn som hunden klarar av! - Koordination: För att fÄ till kroppskontroll och ledstabilitet trÀnar jag mycket balansövningar. Hunden fÄr balansera pÄ stockar, klÀttra upp och ner pÄ stenar, vÀnda, sitt och ligg pÄ en stock, gÄ pÄ stenrösen mm. Allt jag kan hitta dÀr hunden fÄr anvÀnda sin kropp. TrÀningens kall ske lÄngsamt och kontrollerat. Det Àr mycket svÄrare att gÄ balans sakta Àn att springa över en stock. - Mental uthÄllighet: HÀr försöker jag lÀgga in en "övning" i kombination med allt det andra tex att bÀra apport samtidigt som vi joggar. KlövjevÀska pÄ och samtidigt gÄ med kommandet "bakom" pÄ fjÀllet, apport samtidigt som hunden gÄr balans pÄ en stock, spÄra i terrÀng... Det Àr bara fantasin som sÀtter grÀnser!


Det Àr viktigt att man lÄter det ta lite tid, dÄ hÄller hunden lÀngre! Den vuxna hunden behöver fÄr bygga upp sakta men sÀkert frÄn grunden. För en ung hund sÄ Àr det viktigt att ta hÀnsyn till att kroppen inte har vÀxt klart. Det Àr viktigt att muskler, ligament, leder och skelett vÀxer i harmoni, dÀrför vill jag inte pÄskynda en muskelökning om inte senor och ligament hÀnger med.

Börja försiktigt, det Àr bÀttre att hunden har lite kvar att ge nÀr ni kommer hem Àn att den Àr slut i tvÄ dagar.

Som mÄttstock för att jag ska kÀnna mig trygg i ökningen sÄ upprepar jag samma övning 3-4 gÄnger innan jag ökar belastningen.

Det kan se ut sÄ hÀr: jogga i terrÀng 2 km. Detta gör jag 4 gÄnger under en vecka sedan ökar jag till 2,5 km och gör 4 ggr/v. DÀrefter kanske jag vill lÀgga pÄ lite mer belastning i form av en lÀtt klövjevÀska (förutsatt att hunden tidigare har gÄtt med klöv, detta kan trÀnas separat) och dÄ hÄller jag lÀngden pÄ 2,5 km med har istÀllet ökat belastningen för muskler och leder med vÀskan!

En sund grund ger en sund hund! SÄ ut och trÀna lÄngsam rörelse i varrierad terrÀng, upp pÄ stock och sten och inom nÄgra veckor kommer ni att se skillnad :-)

Lycka till!

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

Bella

Kingen!

bottom of page