top of page

Välkommen vinter!

Blogginlägg från 10 december 2012


Nu har nog vintern kommit för att stanna! För den som drar med sin hund är det en bra säsong som börjar. I dessa trakter finns det milsvid med längd- och turspår.


Jag är själv urusel på att åka längd. Varje år tänker jag att "detta år är året då jag lär mig åka längdskidor". Men varje vår tinar spåren och jag inser att jag bara varit ute en gång, i år också!

Personligen föredrar jag snöskor. Även dessa tar mig vart jag vill! Kloka hundar som jag har så har det lärt sig att gå i mina spår, då blir inte djupsnön fullt så jobbig, men det är bra träning ändå. Jag varvar då skoterspår med lössnö för att få lite extra träning, både för mig och hundarna.

Det som kan vara bra att tänka på så här i början av säsongen är att hundaran inte är vanan och att man kanske börjar lite försiktigt. Jag brukar låta dem jobba i ca 2 minuter och sedan går vi in på skoterspåret igen, då kan jag hellre upprepa flera gånger under promenaden och jag minskar risken för sträckningar och andra skador.


Fördelen med snö är att man ofta kan variera sitt djup, vilket ger en mer varierad träning. Bara att gå i pistad snö eller i skoterspår gör det faktiskt lite jobbigare än att gå på grusväg. Det kan också vara en bra träning för tassarna då de ibland får "knipa" lite mer med tårna. Har du en hund med tåledsartroser så är det bra att vara lite extra uppmärksam på dessa promenader. Vissa mår jätte bra av att gå på plana snöunderlag, medan andra får motsatt verkan.


Som med all träning är det viktigt mer rätt underlag och rätt träning. Ska man ut och dra med sin hund så är en ergonomisk sele väldigt viktigt. Ta gärna hjälp av någon som kan för att se till så att selen sitter bra runt halsen och så att draget hamnar rätt. En sele som sitter rätt minskar belastningen på hundens rygg och hjälper hunden att jobba i rätt position samt att hundens balans fungerar rätt i selen. Det är också viktigt att använda någon typ av expanderlina, då hårda ryck och stötar skadar ryggen.


För dig som ska bli dragen är det viktigt att ha ett bälte som sitter bra och runt bäckenet för att inte få för mycket belastning i länden. Det är också viktigt med en "panikhake" så att du snabbt kan koppla loss dig själv om något skulle hända.

Tänk på att värma upp hunden ordentligt och att varav ner efter er träning. Detta sparar på hundens muskulatur, senor och leder, minskar risken för skador, ökar prestationsförmågan och snabbar på återhämtningen.


Vad gäller underlaget så kan det vara mycket slitsamt för nedre länden om hunden drar i för djup snö. Undvik så kallade"kaninhopp" för att ta sig fram. Hårda och isiga spår sliter på lederna och kan orsaka mycket tråkiga sträckningar som kan vara svåra att läka.

Vill du veta mer om olika träningssätt i snön? Då har vi kursen för dig! Den 2-3 februari anordnar vi en vinterhleg i Storvallen, fylld med roliga aktiviteter för dig och din hund. Läs mer här. (OBS kursen hölls februari 2013)Ha så kul!

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bella

Kingen!

Comments


bottom of page