top of page

Vilodagar

Blogginlägg från 29 september 2012


Våra hundar har sedan valptiden fått lära sig att ha vilodagar. Dagar då det inte finns några punkter på agendan, förutom mat, kissa och bajsa förstås. Dessa dagar är till för just vila och återhämtning. Som liten valp brukar det inte vara så stort problem att vara inne en hel dag. Den får självklart röra sig och hitta på egna lekar, men jag är noga med att lek och stimulans inte kommer från mig. Jag kräver heller ingen lydnad (inte ens ett sitt).


Det svåra kommer när hunden blir unghund och har betydligt mycket mer som händer i kropp och knopp. Då kan man ibland behöva möta den med tex ett födosök eller ett riktigt smarrigt ben. Men aktiviteten skall fortfarande vara "självständig" och helst inte alls. Men en unghund är en unghund och det är bättre att försöka få "klådan i huvudet" att lugna sig än att jag blir irriterad på min stackars hund.


I dag ligger jag inne med förkylning. Tredje dagen i rad och jag tackar mig själv och mina hundar för dessa vilodagar. Faktum är att de verkar tycka att det är rätt mysigt att ha mig hemma, för sig själva, alldeles still i soffan. Vi sover tillsammans, går ut små lugna kisspromenader runt huset och sen tillbaka till soffan. Flocken är samlad och umgås! 

När husse kommer hem blir det en lättare tur inför morgondagens jakt. Värma upp muskler och senor lite, poppa gång kroppen på Jänta.


Sen är det måndag och jobba som vanligt! Och trots att många timmar spenderas på kontoret eller i bilen så är det knappast vila. Hundarna går direkt och lägger sig när vi kommer hem, trots att jag upplever att de har vilat hela dagen. Men sömnen blir inte lika djup samt att det nog sker en lite analys av alla dofter och kunder som passerar, både till mig, Fyrfota i Åre och veterinärstationen.

Vilodagar är viktigt för att hundarna ska kunna få en chans till återhämtning och nedvarvning. Minst en dag i veckan! Har man en hund som inte är van vid vilodagar eller en unghund så kommer här förslag på "stimulans" på en vilodag.

  • Födosök (viktigt att du inte är med och kommenterar eller pekar. Hittar inte hunden allt godis så ligger det ju kvar till senare. Använd heslt inte någon leksak utan släng ut maten på gräsmattan eller göm det i huset).

  • Tugga ben (gärna ett som håller länge).

  • Gå er kissrunda riktigt riktigt långsamt, så att hunden få tid att lukta på varenda fläck som behöver analyseras (låt 5 min promenaden ta 20 min).

Det kan vara en idé att göra något som hunden verkligen blir trött av dagen innan, så går vilodagaen bättre när du försöker lära in er nya vana. Tex spåra, gå en lång tur i terrängen och låt hunden lukta ordentligt på allt som är spännande, gå kurs. Mentala övningar har ofta en mer uttröttande

effekt än att springa.

// Frida

337 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bella

Kingen!

Comments


bottom of page